Maja Đorđević i Stefan Živković – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli


i – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Prva takmičarka, čija je mentorka Marija Šerifović, predstavila se pesmama “Od ljubavi do mržnje” i “Od Splita do Beograda”, dok je drugi kandidat odabrao numere “Glavo luda” i “Tako lako”, ali uprkos sjajnom nastupu i rezultatu 5:5, žiri je konstatovao da nažalost ništa neće uraditi u karijeri jer nemaju podršku producenata.

Prvo se Saša Popović obratio Milijevom takmičaru, kog je prepoznao iz prethodnih sezona i odatle je i reknula polemika o talentovanim pevačima i neuspehu u Srbiji.

– Stefane, ti li si to? Jedva sam te prepoznao – rekao je Popović, a Jelena Karleuša ga je pitala šta mu se desilo. Nekadašnji direktor “Granda” rekao je da se nekoliko sezona takmičio i da je tu već 10 godina, dok je za Maju objasnio da nije trebalo ni da učestvuje, budući da je u prošloj sezoni stigla do finala, ali je izrazila želju da se ponovo okuša u najpoznatijem šouu.

– O tome ja pričam sve vreme. Ovde se napravi najveći korak, ali mi nemam producente koji će se baviti ovako talentovanim ljudima – počela je Karleuša i obasnila zašto Maja nije napravila ništa u karijeri.

– Zato što si sama birala pesmu koju ćeš nakon finala da snimiš. Producent je taj koji zna šta i kako treba da peva, kakav spot treba da snimi, kakav skandal da napravi i kako da se pevač obuče. Pa onda se desi neka strašna stvar, pa ti snimiš neko težku pesmu, baladu – izjavila je, a na to se nadovezao Popović i objasnio da je to upravo Milijeva uloga u ovoj sezoni i da ćemo videti kako će funkcioniše.

Ipak, Đorđe David izjavio je da nisu problem prodecenti, već da je najveći krivac Sokoj koji ne radi svoj posao. Saša je objasnio da to nema veze sa neuspehom, koliko sa samim pevačima koji ili ubodu ili ne ubodu pesmu. A o zlatnom dobu autorskih i izvođačkih prava, kada se zarađivalo nesnosno, govorio je Popović iz iskustva “Slatkog greha”.

– Nikad neću zaboraviti kada je Boki Milošević, koji je svirao klarinet na nekoliko Breninih pesama, dobio 0,8 posto zarade i od toga je otišao i kupio stan u Budvi – objasnio je Popović, a žiri se složio da je to zaista bilo zlatno vreme, koje je danas nezamislivo jer su izvođači ugroženi, dok je Džordž rekao da Sokoj zakida velike izvođače.

– PI (prim.aut. Pravo interpretatora) štiti izvođača, Sokoj štiti sva naša autorska prava – aranžera, tekstopisaca i kompozitora- počeo je Bosanac, a to se nadovezao Mili i rekao da izvođačko pravo možeš da naplatiš u inostranstvu.

-Ti svoje pravo, kao izvođač, možeš da ostvaruješ u inostranstvu, ali moraš imati prijavu stana i sve ono što uslovljava to – objasnio je Bosanac i dodao da je danas sve dozvoljeno, kao i da je sad problem potpuno anarhija i za sve “okrivio” bivšeg ministra finansija.

– Evo imenom i prezimenom ću reći, a ovo nije politički govor. Dinkić je zbog izbora rekao da zanatlije ne moraju da plaćaju izvođačima. Kod nas u Srbiji i Bosni ne postoji pet sudija koji znaju šta znači autorsko, a šta izvođačko pravo. A izvođačko pravo je uvek bilo odvojeno od autorskog. I ti Jelena, imaš pravo na to, ali moraš potpisati ugovor sa kolektivnom organizacijom, a ako nećeš, te tvoje pare ostaju zamrznute – objasnio je Boske, na šta se nadovezala Karleuša pa poručila takmičarima.

– Nikad nećete biti zvezde jer nemate nikog ko će imati malo više mozga od vas i ko će se baviti ovakvim talentima – poručila im je, a Mili je objasnio da je upravo zbog toga i došao u Grand, kako bi se produckija brinula o takmičarima, od pesama koje će snimiti, do spotova i turneja.

Nakon polemike o pravima izvođača i autora, Džordž je preuzeo ulogu modnog sudije i do detalja iskritikovao Majin stajling. Od zamerki za malu štiklu, fazan – žipon haljinu došao je do zaključka- Šta će mi tetka na stejdžu?

Drugom takmičaru je rekao da može svašta da peva i da ima super energiju, dok su mentori podržali mišljenje svojih kolega.

izvor: grand


Kategorije: Nove Zvezde granda, Takmičenje, Zvezde granda 2019-2020, Zvezde granda 2020-2021

Tagovi: , , , ,